Apa pici lánya

Egy pici lány kalandjai a hatalmas világban apa szemével.

Friss topikok

  • kriszana: Sziasztok! Végigolvastam a blogot, nagyon szép és élvezetes. Gábor, nagyon jól írsz, és szerintem... (2009.10.09. 10:49) Születésnapi ajándék
  • kocoska77: Így visszaolvasva jókat röhögök, pedig akkor milyen ideges voltam... :D:D:D Tetszik az új design:) (2009.08.07. 16:56) Idegzsába
  • -gabe-: @kocoska77: Jóvanna, minden nekem sem juthat eszembe :D (2009.08.07. 10:20) Nevezéktan

Linkblog

Szoptatás, tejnövelés

2010.03.15. 15:04 - -gabe-

Címkék: tejnövelés

A legújabb trendnek megfelelően a babavárás időszakában minden médium azt tömi szerencsétlen kismama fejébe, hogy a szoptatás, az anyatejes táplálás minden dolog alfája és omegája, és - picit sarkíva - ha legalább fél éves koráig anyatejet kap a gyerek, akkor zseni lesz, egyéb esetben viszont szörnyű betegségek (minimum emésztőrendszeri zavarok) mellett az értelmi fejlődése is elmarad majd az egyébként lehetséges értékektől.

Nem csoda, ha az egyszeri kismama rögtön bepánikol, ha a szülés utáni első napon nem sikerül a szoptatás, vagy nem tör ki tejszökökút a melléből az első próbálkozások során. Aztán ez a pánik szépen növekszik majd, ahogy a baba az első héten veszít a súlyából, hiába magyarázzák a nővérek a szakkönyvekkel karöltve, hogy ez természetes folyamat, a háborgó hormonok és az éppen kialakult anyai ösztön nem enged az efféle szóbeszédeknek.

Ez viszont már csak azért is gondos, mert a megfelelő mennyiségű tejtermeléshez 3 dolog kell:

1.) elegendő folyadék (2-3 l naponta)

2.) lelki nyugalom

3.) rendszeres inger (ideális esetben a baba szopizása, de ha épp úgy alakul megteszi egy gépi mellszívó is)

Az elhatalmasodó pánik tehát azonnal az éppen csak megkezdődött tejtermelés csökkenéséhez vezet, így a férj első és legfontosabb dolga, az imádott társ lenyugtatása. Ebben az esetben minden módszer megengedett :) Hosszabb távú eredményt azonban csak akkor tudunk elérni, ha a tejtermelés rendesen megindul, ebben segíthet az alábbi két  recept (mindkettőt a gyerekorvosunktól kaptuk, aki roppant szimpatikusan és segítőkészen állt a problémához):

Tejnövelő golyók

Hozzávalók:

250 g. búzaliszt, 150 g. árpaliszt, 100 g. zabliszt (utóbbi kettőt zabpehelyből és árpapehelyből otthon darálni is lehet), 150 g. vaj, 150 g. barnacukor, 1 marék aprított natúr kesudió. A különféle liszteket Herbáriában, patikában, vagy bioboltban lehet beszerezni, barnacukor kapható a hipermarketekben is csak figyeljünk oda rá, hogy ne karamellizált finomított kristálycukrot vegyünk, a színe ugyan annak is barna, de mentes a barnacukor jó tulajdonságaitól.

Elkészítés:

A liszteket és a kesudiót zsíradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, amíg a lisztnek aranybarna színe lesz. Ha egy mód van rá, próbáljuk meg nem odakozmálni, bár úgyis ehető, az ízén sokat nem ront :) Majd adjuk hozzá a cukrot és a vajat (utóbbit érdemes megolvasztani előtte, így könnyebben összekeverhetjük). Kevés vízzel dolgozzuk alaposan össze, amíg jól formázható tésztát kapunk, és formázzunk belőle közepes méretű (kókuszgolyóhoz hasonló) golyókat. Az így elkészült, némileg lisztízű "sütiből" naponta 2-3 darabot kell elfogyasztani a tejmennyiség növeléséhez.

Tejnövelő teakeverék

Hozzávalók:

100g kakukkfű, 100g csalánlevél, 50g édeskömény, 200g kecskerutafű, 50g ánizsmag

Elkészítés:

A megadott mennyiségeknek egyszerre a negyedét érdemes kikeverni, majd fél liter forró, de nem lobogó vízhez 1 csapott evőkanál teakeveréket adunk, 10 percig állni hagyjuk, és az elkészült teát lehetőleg melegen, egy napra elosztva, vagy lefekvés előtt belediktáljuk az anyukába.


A tea elsődleges hatóanyaga a kecskerutafű, így ezt semmiképpen se hagyjuk ki belőle. A köménymag is tejnövelő hatású, de ebből nem szabad sokat bekeverni, mert puffadást okozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://apapicilanya.blog.hu/api/trackback/id/tr181841384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása